HAT-KP-1-2022_1-000495 sz. „Székelyek és Csángók földjén”

Kökönyösi Gimnázium Gagarin Általános Iskolája

tanulmányi kirándulása 2023. 05. 07 – 12.

A Kökönyösi Gimnázium Gagarin Általános Iskolája a Határtalanul program keretében az idei tanévben is hetedik osztályos tanulókkal vehetett részt egy erdélyi történelmi utazáson, ahonnan felejthetetlen élménnyel térhettünk haza.

Az iskolai keretekből kilépve tanulóink számára megelevenedtek a történelem- és irodalomórákon megismert helyszínek. Nagyváradon láthattuk Ady kávéházát, ahol a költő először találkozott versei Lédájával, valamint a pompás Sas-palotát. Kolozsváron Mátyás király emblematikus lovas szobrát és szülőházát megtekintve utaztunk vissza egészen a 15. századig.

Segesváron megtekintettük a rémséges tetteiért elhíresült Drakula szülőházát is. Fehéregyházán láthattuk Petőfi Sándornak, a magyar kultúra és emlékezet meghatározó alkotójának emlékhelyét.

Vadregényes helyeken és természeti kincsek között barangoltunk. Nehéz lenne felsorolni az összes átélt élményt és meseszép látnivalót. Már az első éjszakánkat egy lenyűgöző vidéken, a Székely-kő lábánál töltöttük. Itt találkozhattunk először az erdélyi emberek vendégszeretetével, mely végigkísérte utazásunkat. A székelyek földjén a tetőtől talpig kettérepedt hegyet, a Tordai hasadékot csodálhattuk meg, majd az innen pár kilométerre lévő sóbányában vehettünk részt egy izgalmas tárlatvezetésen. Sétálhattunk a páratlan látványt nyújtó, rozsdás vörös víztükrű Gyilkos-tónál.

A Békás-szorost pedig nem véletlenül hívják a Kárpátok legszebb szurdokának, alig hittünk szemeinknek a monumentális sziklák és vízesések között haladva. Kirándultunk a Kis-Somlyó hegyre, mely a hagyomány szerint a székely katolikusok szent hegye és zarándokhely. Helyi, erdélyi idegenvezetőink jóvoltából élményszerű, magával ragadó történelemórákon vehettünk részt az ezeréves határon és a Vajdahunyad váránál. Hagyományőrző program keretében pedig egy fergeteges csángó táncházban próbáltunk meg néhány lépést elsajátítani.

Tanulóink szép környezetben és szállásokon tölthették el az éjszakákat és a szabadidejüket, ahol jutott idő a játékra is. Hagyományos erdélyi ételekkel, például csorbalevessel, zakuszkával, áfonyalekvárral is kínáltak bennünket. Medvével nem találkoztunk!

A gyerekek magyarság tudatának szempontjából nagyon fontos volt ez a Határtalanul kirándulás, mely szemléletformáló is volt tanulóink számára. A magyarság összetartozását erősítette bennünk minden itt eltöltött nap.

FILM: https://www.youtube.com/watch?v=n2uF5YehhqQ